DampfmaschinenmuseumOp nog geen tien minuten rijden van mijn huis vind je in Medemblik het Stoommachine Museum. De grootste verzameling nog werkende stoommachines bij elkaar staan hier in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ aan het IJsselmeer. Dit 150 jaar oude gemaal werkt nog steeds! Het monumentale gebouw is een integraal onderdeel van de beroemde Westfriese Omringdijk. Een bijzondere collectie in een bijzonder gebouw op een bijzondere locatie, en ik was er nog nooit geweest…

 

Waarom niet? Geen idee, het trok me gewoon nooit zo. Nu wil ik natuurlijk alles beleven en ervaren wat mijn klanten zullen tegenkomen tijdens hun verblijf. Op een regenachtige koude dag besloten we daarom een kijkje te nemen bij de machines. Onze kids gaan altijd met ons mee naar musea en attracties, met hun uiteenlopende interesses vormen zij een belangrijk klankbord voor me. We hadden een dag uitgekozen in een schoolvakantie, dan is het museum altijd 7 dagen per week geopend en staan de machines onder stoom.

 

MedemblikBij de entree hebben we voor de kinderen een blokje gekocht waarmee ze een miniatuur stoommachientje konden laten werken. Aan de tafel met verschillende machines mochten ze zelf het aanmaakblokje aansteken, water vullen en met een beetje geduld begonnen de machines tot leven te komen. Dat was natuurlijk een spectaculair begin waarbij de werking van stoom gelijk duidelijk werd.

 

Door naar de echte machines. De een nog groter en imposanter dan de ander met beschrijvingen erbij zodat precies duidelijk werd waar de machines voor dienden. Ontzettend leuk waren de enthousiaste verhalen en demonstraties van de rondleiders. Soms moesten we op gepaste afstand blijven als ze lieten zien en horen hoe krachtig deze machines kunnen zijn. Je moet ook zeker even vragen naar de proef met het blikje!

 

museo dei motori a vaporeTot slot kwamen we uit bij het stookhok waar het vuur in enorme ovens brandend werd gehouden. Een warme klus voor de stoker waar hij wel wat hulp bij kon gebruiken. De kids staken de handen uit de mouwen, haalden een kruiwagen hout, gooiden het op het vuur en behaalden hiermee een echt ‘stook diploma’.

 

Een bezoek aan dit museum in het Land van Water en Stoom is een absolute aanrader. Het Stoommachine Museum is volop in ontwikkeling en zal de komende jaren flink worden uitgebreid. Check de website voor het laatste nieuws en de agenda waar de stoomdagen aangegeven staan.

www.stoommachinemuseum.nl