Op een warme dag in juli besloten we op de fiets naar het station in Hoorn te gaan. We wilden graag met de stoomtram naar Medemblik en die zou om 10.30 uur vertrekken. Voor vertrek zouden we nog tijd hebben om het museum en de werkplaats op het station van Hoorn te bezoeken. Onderweg kregen we een lekke band en hoewel dit snel gerepareerd was, hadden we niet veel tijd meer over toen we op het station aankwamen. Onze fietsen werden ingeladen en wij namen plaats in een prachtige antieke wagon met houten bankjes, klaar voor vertrek!

 

We genoten van het uitzicht, het was erg leuk om alle bekende plekjes voorbij te zien komen die we meestal alleen vanaf een andere kant kunnen zien. Al snel stopten we bij het station in Wognum waar nog wat vracht geladen werd. Terwijl onze kids meehielpen met kisten sjouwen in de hitte, besloot ik ze te trakteren op een ijsje uit de kiosk.

 

Toen we weer verder gingen richting Medemblik zijn we op het balkon van de wagon gaan staan waar we gezelschap kregen van een medewerker. De medewerkers van de stoomtram zijn allemaal enthousiaste vrijwilligers die je de mooiste verhalen over de omgeving en de geschiedenis kunnen vertellen. Hoewel we ons hele leven al langs de spoorlijn halverwege Hoorn en Medemblik wonen, blijkt er toch nog veel te zijn wat we niet wisten. We hebben veel geleerd tijdens deze reis!

 

Na aankomst in Medemblik werden de fietsen uitgeladen en vervolgden we onze weg langs het IJsselmeer en de haven naar Kasteel Radboud.

 

In Kasteel Radboud wilde onze jongste graag de speurtocht doen, de anderen vonden zichzelf hiervoor veel te groot. Het kwam er natuurlijk op neer dat we met zijn allen fanatiek bezig waren om de vragen te beantwoorden en de opdrachten uit te voeren terwijl we de audiotour volgden door het kasteel. Het was een leuke en leerzame manier om het kasteel te verkennen en aan het eind wisten we (met wat hulp) de code van de schatkist te kraken.

 

 

Na dit avontuur was het tijd voor afkoeling, na een warme periode bleek dit de heetste dag van het jaar te zijn. Om de hoek van het kasteel ligt het strand, nog geen 5 minuten fietsen. Onze eigenlijke bestemming ligt aan de andere kant van de weg, het Stoommachine Museum. Met deze hitte kozen we ervoor om lekker te gaan zwemmen in het IJsselmeer en picknicken op het strand. We zullen het Stoommachine Museum binnenkort zeker bezoeken!

 

Na een verfrissende duik waren we weer fit voor de fietstocht door de weilanden naar huis. Het was een geweldige dag met verrassende nieuwe indrukken van ons eigen mooie Westfriesland.